כותרות אחרונות
Search

לוויין ניקוי החלל הראשון בעולם – "ELSA-d" של חברת "אסטרוסקייל" הדגים בהצלחה הצמדות מגנטית ללוויין תקול.

צילומים: באדיבות "אסטרוסקייל"

 

לוויין ניקוי החלל הראשון בעולם – "ELSA-d"  של חברת "אסטרוסקייל" הדגים בהצלחה הצמדות מגנטית ללוויין תקול.

לוויין ניקוי החלל ELSA-d" (End-of-Life Services Astrosclae Demonstrator)" של חברת "אסטרוסקייל", חברה מובילת שוק בתחום הקיימות בחלל, הדגים בהצלחה את יכולתו של הלווין ללכוד אובייקטים בחלל, תוך שימוש במערכת לכידה מגנטית שפותחה על ידי החברה. 

 

צילום:באדיבות "אסטרוסקייל"

 

אתגר משמעותי בסילוק זבל חללי (שרובו מתכתי), או מתן שירותים בחלל ללוויין תקול, הוא היכולת לאתר, ללכוד ולהיצמד לאובייקט במרחבי החלל. הניסוי שבוצע ביום רביעי, 25 באוגוסט. והוכתר בהצלחה, מהווה הוכחת התכנות של טכנולוגיות הליבה הדרושות לאיתור זבל חללי, או לוויין נטוש בחלל ואת יכולות הלכידה וההצמדות אליהם.  

 

"ELSA-d" ששוגר לחלל בהצלחה במהלך מרץ 2021, הורכב משני לוויינים: לוויין שירות (~ 175 ק"ג) ולוויין ׳לקוח׳ (~ 17 ק"ג) שמדמה פסולת חלל, ששוגרו צמודים יחדיו. לוויין השירות פותח בכדי להסיר בבטחה חלקי פסולת חלל מהמסלול והוא מצויד בטכנולוגיות שמאפשרות לאתר ולהתחבר בבטחה לחפצים הנעים בחלל באמצעות מנגנון עגינה מגנטי.

 

צילום:באדיבות "אסטרוסקייל"

 

במהלך הניסוי נבדקו החיישנים האמורים לאתר את לוויין המטרה ובוצעה הכנסה לפעולה של מערכת הלכידה שתוכננה כדי ללכוד את האובייקט ולהחזיק בו. יכולות אלה הן קריטיות למשימות הלוויין כיוון שהן מעידות על יכולת המערכת ללכוד ולשחרר מספר רב של עצמים בחלל, מהלך שישמש כבסיס לטכנולוגיות שירות לסילוק זבל חללי ואו להסרה מהחלל של לוויינים תקולים ונטושים.

 

במהלך הניסוי, צוות התפעול שעל הקרקע בחן את פעילות החיישנים ושאר המערכות. אסטרוסקייל מדווחת על הפקת לקחים יקרי ערך מהשלב הראשון של המשימה, שבדק ואימת פעילות של  מערכות חיוניות מרובות, שכללו מכ"מ לייזר, מנגנון לכידה מגנטית, מצלמת אור נראה ומערכות ותת-מערכות נוספות.

 

צילום:

 

הצלחת השלב הנוכחי במשימה סולל את הדרך לשאר חלקי ההדגמה החלוצית ופורצת הדרך של אסטרוסקייל לסילוק זבל חללי. בשלב הבא של הניסוי, לוויין הלקוח ימוקם במרחק גדול יותר, תוך בדיקה של מערכות תוכנה אוטונומיות מובנות בשיתוף עיבודי טלמטריה מהקרקע. חלק זה בניסוי יושלם בחודשים הקרובים, כשלאחריו ייבחן גם תסריט (סצנריו) שבו לוויין הלקוח יהיה חסר שליטה וחג בחלל ללא בקרה.

 

נובו אוקאדה, מייסד ומנכ"ל חברת אסטרוסקייל: "זה היה שלב ראשון נפלא באימות כל הטכנולוגיות המרכזיות שמאפשרות איתור, מפגש ולכידה של אובייקטים בחלל,  אנו גאים לעמוד בצעדים הראשונים והמאתגרים הללו, ואנו ממשיכים קדימה עם חזון השירותים בחלל  כש- ELSA-d היא רק ההתחלה".

בישראל פועלת חברת בת של "אסטרוסקייל" המנוהלת על ידי אריה הלזבנד. החברה מתמקדת בפיתוח טכנולוגיות חדשניות להארכת חיי לוויינים בחלל, ושירות של לוויינים במסלול.