כותרות אחרונות
Search

לרגל חג השבועות, מציג יקב טפרברג שלושה יינות מובילים שיככבו על שולחן החג.

 צילום: יח"צ יקב טפרברג

 

יקב טפרברג – שבועות 2024

לרגל חג שבועות הקרב ובא, יקב טפרברג משווק את היינות המובילים שיככבו על שולחנו החג ברחבי הארץ – אסנס רוזה 2023, שרדונה אסנס 2022 וריזלינג לבן בציר מאוחר 2021.

את סיפורו של יקב טפרברג תמצאו בסוף הצגת היינות.

 

אסנס רוזה 2023

 

 צילום: יח"צ יקב טפרברג

 

 

הרכב זני:

 40% קלדוק

40% ברברה

20% גרנאז'

 

מקור הענבים: הקלדוק גדל ליד נגבה, הברברה והגרנאז מעמק איילון

בציר: הקלדוק נבצר מכני בשעות הלילה ושאר הזנים נבצרו בבציר ידני בשעות הבוקר המוקדמות

נתוני בציר ממוצעים: בריקס: 19.9    חומצה [ג/ל]: 6.5     pH: 3.35

 

תהליך ייצור היין:

בציר הענבים נעשה בשעות קרירות כדי לא לחשוף את הענבים הנבצרים לטמפרטורות גבוהות. עם הגעת הענבים ליקב בוצעה הפרדה בין הענבים לבין השידראות והענבים נכנסו לריסוק עדין.

הענבים המרוסקים עברו קירור במחליף החום ל-12 מעלות, בדרכם לפרס הפניאומאטי האינרטי – המגובה בחנקן, על מנת למנוע לחלוטין חמצון של טעמים וארומות המצויים בענבים.

 

הענבים שהו בפרס הפנאומטי האינרטי זמן קצר על מנת למצות ארומה וצבע עדין מהזגים.

 

עם סיום ההשריה באווירת החנקן, הענבים נסחטו בלחץ נמוך ביותר, בסחיטה עדינה ואיטית וללא חשיפה לחמצן על מנת לקבל תירוש ענבים עשיר בגוון אדמדם.

 

המיץ שנסחט הועבר למיכל נירוסטה בו בוצעה הפרדה בין המשקעים למיץ באמצעות טכנולוגיית הרחפה – FLOTATION – בטכניקה זו מרחיפים את המשקעים לחלקו העליון של המיכל באמצעות פעפוע של גז חנקן המאפשר להעביר את המיץ הנקי – המצוי מתחת למשקעים למיכל התסיסה.

 

התסיסה האלכוהולית של המיץ הנקי ארכה כ-22 ימים בטמפרטורה של 13 מעלות. תסיסה בטמפרטורה זו נבחרה בכדי לייצר יין עדין ולשמר את ארומות הענבים. היין לא עבר תסיסה מאלולאקטית כדי לשמור על רעננותו ופריכותו. 

 

תיאור היין: היין מתאפיין בצבע סלמון בהיר, האף בעל נגיעות של פירות טרופיים ומינרליים. בפה היין בעל חמיצות מאוזנת, גוף תומך, פריך ורענן ובעל רכות נעימה.

 

אנליזת היין: סוכר: יבש   כהל  [ב-%]:11.2     pH: 3.2 חומציות [ג/ל]: 6.3

 

שרדונה אסנס  2022

 

 צילום: יח"צ יקב טפרברג

 

הרכב זני: 100% ענבי שרדונה

מקור הענבים: ענבי השרדונה הגיע  משני כרמים ייחודיים. הראשון מכרם הנטוע ברום הרי יהודה בגובה של 900 מטר מעל גובה פני הים והשני בעמק האלה, ממוקמת במיקרו אקלים מאופיין בניקוז אוויר מההרים סביבו. איכות הענבים הייחודית, הינה תוצאה של מיקומם המיוחד של הכרמים ותנאי האקלים הקרירים במיוחד בשעות הלילה ובשעות הבקר המוקדמות התורמים לאיכות הענבים. כרמים אלו עברו מספר סבבים של דילול אשכולות על מנת להגיע לענבים העשירים במיוחד באפיונו הזני בטעמים ובארומות.

 

נתוני בציר:

בריקס

24.5

חומצה [ג/ל]

6.2

pH

3.45

 

תהליך ייצור היין: הענבים הגיעו ליקב בשעות הבוקר המוקדמות לאחר בציר ידני  ונכנסו מיד לסחיטה עדינה ומהירה על מנת לקבל תירוש ענבים לבן איכותי. הסחיטה נעשתה בפרס פנאומטי אינרטי עם מעטה של גז חנקן – לצורך שמירה על מגוון הארומות של הענב.

 

המיץ שנסחט הועבר למיכל נירוסטה בו בוצעה הפרדה בין המשקעים למיץ באמצעות טכנולוגיה הקרויה הרחפה – FLOTATION – בטכניקה זו מרחיפים את המשקעים לחלקו העליון של המיכל באמצעות פעפוע של גז חנקן, המאפשר להעביר את המיץ הנקי – המצוי מתחת למשקעים למיכל התסיסה.

 

לאחר יומיים תסיסה במיכל נירוסטה מקורר, הועבר היין הלבן התוסס לחביות עץ אלון צרפתיות חדשות וישנות להמשך התסיסה האלכוהולית עד תומה, ולהתבגרות בחביות אלו.

 

כאמור, לאחר סיום התסיסה הכוהלית, היין התבגר על שמריו בשיטת ה-"sur lie" למשך כ-9 חודשים.

 

במהלך ההתבגרות בחביות היין עבר ערבוב של משקעיו בתהליך  battonageלהוסיף מרקם ומרכבות לפרופיל של היין. לאחר הבקבוק, היין התבגר בבקבוק לפני שיווקו לשוק.

 

תיאור היין: צבע היין צהבהב עדין וצלול, ליין בוקה עשיר המלווה בארומות נקיות של פרי טרופי, הדרים בשילוב עם חמאה ועץ אלון אלגנטי. בפה היין פירותי, מאוזן, בעל חמיצות עדינה וגוף בינוני עם סיומת עגולה, מהנה וארוכה.

 

אנליזת היין:

סוכר

יבש

כהל  [ב-%]

14.2

pH

3.25

חומציות [ג/ל]

5.8

 

הצעת הגשה: בטמפרטורה של 11 מעלות עם דגים מבושלים או מנות עוף עשירות.

 

 

ריזלינג לבן – בציר מאוחר אימפרשן 2021

 

 צילום: יח"צ יקב טפרברג

 

הרכב זני: 100% ענבי ריזלינג לבן

מקור הענבים: כרם הבוסתן שבשפלת יהודה

הבציר: מכני בשעות הבוקר המוקדמות

 

נתוני בציר:

בריקס

29.5

חומצה [ג/ל]

4.7

pH

3.85

 

תהליך ייצור היין: הענבים הגיעו ליקב בשעות הבוקר המוקדמות לאחר בציר מכני ונכנסו מיד לסחיטה עדינה ומהירה על מנת לקבל תירוש ענבים לבן איכותי.

 

לאחר קירור של המיץ ושהייה של כ- 24 שעות לשקיעה של המשקעים במיכל מקורר ומבודד נעשתה שפייה של המיץ הנקי אל מיכל נירוסטה והחלה תסיסה אלכוהולית בטמפרטורה נמוכה של 11 מעלות, לשמירת הארומות.

 

לאחר שהיין הגיע לאיזון האופטימאלי עצרנו את תהליך התסיסה על ידי קירור היין ל-0 היין עבר סינון ונשמר בטמפרטורה נמוכה זו. לאחר תמותת השמרים אשר נותרו ביין ושקיעתם על קרקעית המיכל היין עבר מספר שפיות וסינון. לאחר מכן היין עבר להתבגרות עם עץ אלון אמריקאי למשך כשישה חודשים. היין לא עבר תסיסה מאלולאקטית כדי לשמור על רעננותו ופריכותו.

 

תיאור היין: צבע היין זהוב וצלול, ליין ארומות של פירות טרופיים ,אפרסק ,וניל ועץ אלון עשיר. בפה היין רענן , מאוזן ,בעל גוף בינוני עד מלא עם סיומת מתוקה ועשירה.

 

אנליזת היין:

סוכר[ג/ל]

95

חומצה [ג/ל]

6.1

pH

3.25

% כהל

10.6

 

הצעת הגשה: בטמפרטורה של 12 מעלות עם פטה כבד אווז או עוגת שוקולד עשירה.

 

סיפורו של יקב טפרברג הוא סיפורה של מסורת בעסק המשפחתי:

באמצע המאה ה-19 ייסד את יקב טפרברג סבא-רבא של מוטי טפרברג, מי שעומד כיום בראש היקב הוותיק בישראל ואחד המובילים בארץ. יקב טפרברג נחשב לאחד היקבים המצליחים בישראל מזה שנים רבות וסיפור הקמתו שזור בסיפורה של המדינה בכלל ושל עיר הבירה, ירושלים, בפרט. את היקב יסד למעשה רבי אברהם טפרברג שעלה לירושלים בשנות החמישים של המאה ה־19 ועסק במסחר של יין ואלכוהול. בשנת 1870 השיק את היקב תחת השם "אפרת", שחלק כבוד לדרך אפרת, ממנה הגיעו הענבים.

 

בשנים האחרונות נמצא היקב בעיצומה של מהפכת איכות אשר בראשה עומד מוטי טפרברג. מהפכת האיכות, כוללת בין השאר, הקמת יקב מהחדישים והמודרניים בארץ, השקעות בנטיעת כרמים באזורי איכות, בטכנולוגיות ייצור יין איכותי בהשבחת ההון האנושי ושדרוג מערכות ההפצה והמידע. כיום מייצר יקב טפברברג, היקב השלישי בגודלו בישראל, 6-7 מיליון בקבוקים בשנה-להתייעץ עם מוטי בעניין  המשווקים בישראל ובעולם. היינות נמכרים ברשתות הקמעונאיות ובחנויות יין מובחרות בארץ ו-20% מהיינות מיוצאת לחו"ל. כמו כן היקב משתתף בתערוכות ובתחרויות יין נחשבות בארץ ובעולם.