כותרות אחרונות
Search

"#יוםהחמיןהישראלי" "טעם הטבע" מכריזה על יום המוקדש לתבשיל הישראלי הכי חורפי שיש – החמין!

צילום: באדיבות טעם הטבע קבוצת שטראוס

 

 

"#יוםהחמיןהישראלי"

"טעם הטבע" מכריזה על יום המוקדש לתבשיל הישראלי הכי חורפי שיש –  החמין!

לא מספיק יום אחד, אנחנו מכריזים על כל  חודש ינואר כחודש החמין.

 

90% מהנשאלים שאוכלים חמין אוהבים לאכול חמין; 66% מעדיפים לבשל את כל הרכיבים בסיר אחד בעוד 16% מעדיפים חמין מפורק; 18% אוכלים חמין גם בקיץ!

 

בוודאי שמעתם על "יום הפיצה", "יום ההמבורגר" או "יום השוקולד". אבל מה עם יום של כבוד למאכל שמאחד משפחות ישראליות ביום שבת חורפי? תבשיל שהגשם והקור הם רק תירוץ להכין אותו? המאכל הכי ישראלי שיש – החמין. "טעם הטבע" מקבוצת שטראוס הרימה את הכפפה והחל מהשנה, יום חמישי הראשון של חודש ינואר, שהשנה חל בתאריך 5.1, הוקדש למאכל האהוב שמחמם לנו את הבטן – #יוםהחמיןהישראלי. אצלנו כל חודש ינואר הוא מתאים להכנת המאכל האהוב, החמין…..

 

 

90% מהנשאלים שאוכלים חמין אוהבים לאכול חמין; מי שאוכל חמין אוהב לאכול אותו בחורף

 

חמין הוא תבשיל אהוב במיוחד בימים קרים! על פי סקר שנערך בשבוע האחרון על ידי מכון המחקר שילוב I²R,  עבור "טעם הטבע" של קבוצת שטראוס, בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית דוברת העברית בקרב 500 משיבים בגילאי 18-70, נמצא כי 90% מהנשאלים שאוכלים חמין אוהבים לאכול חמין, 51% טוענים שהחמין נתפס כמתאים ביותר לאכילה בשבת חורפית,  לאחר מכן המאכלים המועדפים בשבת חורפית הם מרק, תבשיל בשר, בעוד הג'חנון זוכה רק ב-7% שמעדיפים לאכול אותו בשבת חורפית, בעיקר מעל גיל 30. מעל 70% מאוכלי החמין, אוכלים חמין לפחות פעם בחודש, כאשר יותר גברים מעידים על עצמם שהם לא אוכלים חמין מאשר נשים.

 

כ-80% אוכלים חמין בעונת החורף. כמו כן, 66% מעדיפים לבשל את הרכיבים בסיר אחד ללא הפרדת שקיות, ולא יוותרו על שעועית, תפוחי אדמה ובשר בקר בתבשיל החמין שלהם, בעוד 16% מעדיפים חמין מפורק, כלומר כל מרכיב מבושל בשקית נפרדת.

 

בנוסף, התגלו נתונים מפתיעים, ביניהם: 18% אוכלים חמין גם בעונת הקיץ, יותר צעירים ממבוגרים ולמעלה מ-70% מוותרים על האורז מבין רכיבי החמין הקלאסיים.

 

תבשיל של שבת חורפית:

יש המון גרסאות לחמין, תבשיל קדרה של שבת, המזוהה עם המטבח היהודי. הקדרה מתבשלת כל הלילה בחום נמוך ומוגשת בצהרי יום שבת. רכיביו של החמין משתנים לפי מטבחי העדות השונות, אך בדרך כלל החמין מכיל בשר בקר, תפוחי אדמה, קטניות כמו חומוס ושעועית, חיטה, גריסים וביצים קשות. לאחר שעות רבות של בישול, הופך צבעו לחום כהה, רכיביו מקבלים גוון אחיד ובבוקר  יום שבת הניחוחות הנהדרים של החמין ממלאים את הבית.

 

לא הרבה יודעים, אבל לחמין יש לא מעט יתרונות בריאותיים ותזונתיים: שילוב נכון של חלבון, פחמימות, סיבים תזונתיים וערכים גבוהים של ויטמינים ומינרלים ייצרו עבורנו מנה מגוונת, מאוזנת, משביעה וטעימה בקערה אחת.

 

צילום: באדיבות טעם הטבע קבוצת שטראוס

 

מתכון לחמין צמחוני מהיר מ"טעם הטבע":

גרסה לחמין צמחוני ואהוב, שמכינים תוך שעה! בלי להשרות את הקטניות, בלי סיר לחץ ובלי שלבים מסובכים.

 

מתכון ל- 8.

מצרכים:

3 כפות שמן זית

2 בצלים, קלופים

4 שיני שום, קלופות

2 קופסאות שעועית מבושלת (שחורה, אדומה, לבנה, חומה או מיקס של כולן) של טעם הטבע בקופסה

1 קופסאות גרגירי חומוס מבושלים של טעם הטבע בקופסה

3/4 כוס גריסי פנינה

4-5 תפוחי אדמה, קלופים

1 קופסת מחית עגבניות (פסאטה) של טעם הטבע בקופסה

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור

1 כף פפריקה מתוקה

1 כפית פפריקה חריפה

1 כף בהרט או ראס אל חנות

3 כפות סילאן או מייפל

 

אופן ההכנה:

חותכים את הבצל לקוביות את השום לפרוסות דקות.

בסיר גדול מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל עד הזהבה. מוסיפים שום ומטגנים דקה נוספת.

חותכים את תפוחי האדמה לפרוסות עבות או לחצאים ומניחים בתחתית הסיר כשהחלק השטוח כלפי מטה.

מעל תפוחי האדמה מניחים גרגירי חומוס.

מוסיפים את השעועית וגריסי הפנינה.

בקערה גדולה לחוד שמים 2 כוסות מים רותחים ואת כל התבלינים כולל הפסאטה (מחית העגבניות) והסילאן ומערבבים היטב.

שופכים את הנוזל על המצרכים בסיר ובודקים את גובה המים. אם הם בערך 5 ס"מ מעל הרכיבים זה מעולה, אם לא, מוסיפים עוד קצת מים.

מבשלים על אש בינונית, עם מכסה סגור, עד שגריסי הפנינה מוכנים – בערך שעה.

חשוב לבדוק מדי פעם שלא חסרים נוזלים ואם החמין מעט מתייבש מוסיפים קצת מים רותחים.

כשגריסי הפנינה מוכנים סוגרים את האש ומגישים.

 

הערות:

* ניתן להעביר את החמין הצמחוני לבישול למשך הלילה בתנור בטמפרטורה של 100 מעלות. במקרה הזה חשוב מאוד לוודא, שהמים בגובה כפול מהמצרכים.

* ניתן להוסיף לחמין הצמחוני גם רבעי בטטה, גזר קצוץ, חיטה ועוד תוספות אהובות.

* אחרי כל זה, הגיע הזמן להוציא את הסיר הכי גדול שלכם ולהכין חמין לשבת. #יוםהחמיןשמח.!