כותרות אחרונות
Search

פעילות בעלי עניין בשנת 2022 – מאת: קובי אברמוב, מנהל יחידת המחקר.

 

 

פעילות בעלי עניין בשנת 2022  

המכירות הסתכמו בכ-6.4 מיליארד שקל והרכישות בכ-2.6 מיליארד שקל לעומת מכירת מניות, נטו, של בעלי עניין בשנת 2021 בסך כ-4.4 מיליארד שקל

מאת: קובי אברמוב, מנהל יחידת המחקר.

 

פעילות בעלי העניין בשנת 2022 הייתה ברמה נמוכה יחסית לעומת שנת 2021.

 

בדרך כלל, נהוג להניח שבתקופות של גאות בשוק המניות ועליות שערים- ינצלו בעלי עניין את המגמה ויממשו חלק מהחזקותיהם, ואילו בתקופות שפל וירידות שערים בשוק המניות- הם יגדילו את אחזקותיהם- הן תוך כוונה לנצל את המחירים הנמוכים, להביע אמון בחברות והן במטרה למתן את ירידות השערים.

 

ואכן בשנת 2021 בה עלו שערי המניות בשיעורים נאים מכרו בעלי העניין, ברוטו, מניות בשווי של כ-7.7 מיליארד שקל ומנגד קנו מניות בשווי 3.3 מיליארד שקל. בשנת 2022, בה נרשמו ירידות שערים אכן הצטמצמו מכירות בעלי העניין לכ-6.4 מיליארד שקל, אך באופן מפתיע- גם רכישות המניות ע"י בעלי העניין הצטמצמו לכ-2.6 מיליארד שקל. 

 

יש לציין, שיתכן שבגלל הגידול במספר החברות הבורסאיות ללא גרעין שליטה-הקשר בין מגמת השוק ובין פעילות בעלי העניין ילך וייחלש, מכיון ששיקוליהם של בעלי עניין בחברות ללא גרעין שליטה-שונים מאלה של בעלי השליטה.

 

המכירות הבולטות השנה של בעלי העניין היו במסגרת הפסקת שליטה בחברות הבורסאיות: מכירות ע"י שרי אריסון בבנק הפועלים ומכירת מניות אורמת ע"י בעלת השליטה היפנית.

 

את הצמצום ברכישות ע"י בעלי עניין השנה יתכן וניתן להסביר דווקא בסכומים הגדולים של הרכישות בשנים הקודמות שהיו יוצאי דופן עקב  רכישות במסגרת מאבקי שליטה. השנה בלטו הרכישות במסגרת ביצור השליטה בחברת בראק קפיטל ומאבק השליטה בנורסטאר ובפז נפט.

 

שיעור החזקות הציבור עלה בסוף השנה לכ-61.5%, לעומת כ-60% בסוף שנת 2021.

 

המכירות הבולטות ע"י בעלי עניין השנה היו:

  • החברה היפנית "אוריקס", בעלת השליטה באורמת מכרה בנובמבר, לראשונה מאז רכישת השליטה בשנת 2017, כשליש מאחזקותיה (כ-7.7%) במסגרת הצעת מכר בארה"ב, בשווי של כ-1,340 מיליון שקל ונותרה עם החזקה של כ-12%.

 

  • הקרן הזרה "ת'רד פוינט" מכרה בחודש מרץ את כל אחזקותיה- כ-9.3% ממניות אנרג'יאן תמורת    כ-777 מיליון שקל, ומנכ"ל החברה מתיאוס ריגאס מכר ביוני כ-2.8% ממניות החברה בשווי של כ-254 מיליון שקל.

 

  • שרי אריסון, לשעבר בעלת השליטה בבנק הפועלים, המשיכה לצמצם את החזקותיה ומכרה בספטמבר כ-2.3% ממניות הבנק בשווי של כ- 1,030 מיליוני שקל ומחזיקה כיום כ 5.6% ממניות הבנק.

 

  • החברה לישראל מכרה בחודש מרץ כ-1.6% ממניות איי.סי.אל (לשעבר כיל), בשווי של כ-726 מיליון שקל. כיום מחזיקה החברה לישראל כ-44% ממניות איי.סי.אל.

 

הרכישות הבולטות ע"י בעלי עניין השנה היו:

  • קונצרן הנדל"ן הגרמני LEG רכש כ-26.6% ממניות בראק קפיטל בשווי של כמיליארד שקל והגיע לאחזקה של כ-35.7% בחברה. רכישה זו ממשקיעים מוסדיים היא חלק ממהלך רכישת השליטה בחברה מקבוצת "אדלר", וכיום נותרו בציבור רק 1.3% ממניות החברה.

 

  • סאמיט הפכה בינואר השנה לבעלת עניין, בחברת פז נפט (שהיא חברה ללא גרעין שליטה) בזכות קניות של מניות בשווי של כ-528 מיליון שקל. סאמיט היא בעלת המניות הגדולה ביותר בפז ומחזיקה כ-9.8% ממניותיה, לאחר שבסוף יוני קיבלה אישור החזקה של עד 10% ממניות פז.

 

  • במסגרת מאבק השליטה בנורסטאר, השולטת בג'י. סיטי (לשעבר גזית גלוב).

 

  • ישראל קנדה רכשה מניות נורסטאר בשווי של כ-102 מיליון שקל, וזאת בנוסף למניות בשווי של כ-192 מיליון שקל שרכשה השנה מבעל השליטה חיים כצמן. כיום מחזיקה ישראל קנדה כ-22% ממניות נורסטאר.

 

  • רמי לוי הפך באפריל השנה לבעל עניין בנורסטאר ומחזיק כ-5% ממניות החברה, ששווין בעת הפיכתו לבעל עניין היה כ-85 מיליון שקל.

 

  • ביג רכשה מניות אפי נכסים בשווי כ-114 מיליון שקל, וזאת בנוסף למניות בשווי של כ-277 שרכשה בהנפקה לציבור. לאחר שתי הרכישות שהיוו כ 2.6% ממניות החברה, החזיקה ביג בכ-66.4% בחברה כשבהמשך ביצעה ביג הצעת רכש למניות החברה ומחזיקה כיום כ-85% בחברה.

 

  • גם מגה אור רכשה מניות אפי נכסים בשווי של כ-87 מיליון שקל שהיוו כ-13% ממניות החברה- אותן מכרה בהמשך השנה בהענות להצעת הרכש.

 

בטבלה להלן כלולות כל החברות בהן המכירות או הקניות של מניות ע"י בעלי עניין היו בשווי גבוה    מ-20 מיליון שקל. בעסקאות אלה נכללו הצעות מכר בחברה נסחרת, מימוש אופציות רכישה, מכירת מניות רדומות וחלוקת דיבידנד בעין. בעסקאות אלה לא נכללו: מכירות בעלי עניין לבעלי עניין אחרים שלא הגדילו את שיעור החזקות הציבור, מכירות בהצעות מכר בהנפקות ראשוניות, רכישות עצמיות של מניות ורכישות של בעלי עניין בהצעות רכש, רכישות בהנפקות והקצאות פרטיות וע"י מימוש כתבי אופציה ופעילות של בעלי-עניין במניות דואליות שבוצעו בחו"ל ופרטיהן לא ידועים.