כותרות אחרונות
Search

השפע של ט"ו בשבט מה כדאי לאכול, פרי טרי? או פרי מיובש?

פירות יבשים – צילום: יח"צ חלי ממן

השפע של ט"ו בשבט: טרי? או מיובש?

לקראת "ט"ו בשבט הגיע, חג לאילנות" (24.1.24), אפרת בן שץ פורשיאן, דיאטנית קלינית, R.D, B.Sc, בחלי ממן, מייסדת רשת המתמחה באורח חיים בריא מספרת לנו על המסורת היא לאכול מבחר פירות בדגש על פירות שבעת המינים.

 

 על פי המסורת בט"ו בשבט, נהוג לאכול מבחר פירות בדגש על פירות שבעת המינים. רובנו נוהגים לאכול מבחר של פירות יבשים ואגוזים למיניהם לא רק בטו בשבט אלא גם לאורך השנה כולה.

 

שיטת הייבוש המסורתית שנעשתה בעבר הייתה ייבוש טבעי בשמש ללא תוספות של חומרים משמרים. כיום, מייבשים את הפירות בשיטות תעשייתיות, בהן משתמשים בסולפיטים כמו דו תחמוצת הגופרית (E-220). הסולפיטים מאריכים את חיי המדף של הפירות, מה שמאפשר ליהנות מהפירות היבשים גם בעונה שהפירות הטריים אינם זמינים. בנוסף, הם נותנים לפירות היבשים צבע חזק ובוהק.

 

מומלץ לשטוף את הפירות היבשים לפני אכילתם ואף להרתיחם על מנת לסלק את הסולפיטים. ישנם אנשים אשר יכולים להיות רגישים לחומרים אלה, כמו למשל חולי אסטמה או בעלי רגישות במערכת הנשימה והם גם עלולים לגרום לכאבי בטן ופריחה. פירות יבשים שאינם מכילים סולפיט לרוב יהיו בעלי צבע כהה ונפחם קטן, ממש כמו שמתקבל מייבוש בשמש ורצוי לאכול מהם.

במהלך תהליך הייבוש, מוציאים את רוב תכולת הנוזלים מהפירות והם מצטמקים. בשיטה זו, עולה ריכוז הפחמימות, הסיבים התזונתיים, החלבונים והשומנים בפירות. גם ריכוזם של חלק מהויטמינים עולה, אך ויטמין C למשל נהרס כולו בתהליך הייבוש. כמו כן, ישנם פירות יבשים אשר בזמן תהליך הייבוש, מוסיפים להם סוכר, מה שמעלה עוד יותר ערכם הקלורי.

 

בעקבות הוצאת הנוזלים וייבוש הפרי ב- 100 גרם של פרי יבש יש כ- 250 קלוריות בממוצע. זוהי כמות הגדולה בערך פי 5 מאשר ב- 100 גרם של פרי טרי מאותו הסוג. 2 משמשים יבשים זהים בתכולת הקלוריות שיש בהם כמו 2 משמשים טריים אך נפחם קטן יותר ולכן יש נטייה לאכול מהפירות היבשים כמות גדולה יותר לעומת פירות טריים.

 

למרות ערכם הקלורי הגבוה, לפירות היבשים ישנם יתרונות תזונתיים. הם מכילים כמות גדולה של סיבים תזונתיים, אשר תורמים לתחושת שובע ולתהליך עיכול תקין. זו הסיבה שהם יכולים לעזור במקרים של עצירות. כמו כן, הם עשירים בוויטמינים מקבוצת B, ויטמין A ובמינרלים שונים כמו סידן, ברזל, אשלגן, מגנזיום, זרחן ובנוגדי חמצון.

 

יתרון נוסף לפירות מיובשים הוא שבשל הייבוש נוח לקחת אותם כאשר יוצאים מהבית לפעילות ספורט או ליום לימודים ארוך. הסוכר שבפירות היבשים מעניק אנרגיה, הם לא מתקלקלים גם בטמפרטורה חמה וקלים לנשיאה.

 

כיום, ניתן למצוא מגוון רחב של פירות יבשים, החל ממה שכולנו מכירים כמו תמרים, צימוקים ושזיפים ועד פירות מיוחדים יותר כמו אפרסמון, תותים, קיווי, מנגו, פסיפלורה, ליצ'י ועוד…

 

דווקא בימים אלה, כדאי לקנות פירות יבשים (וגם טריים) אשר גדלים בישראל, על מנת לעודד את החקלאות המקומית שלנו, ולשלבם בתפריט היומי שלנו בהנאה.

 

מתכון לעוגת פירות יבשים באדיבות חלי ממן, רשת תמיכה לאורח חיים בריא:

 

פירות יבשים – צילום: יח"צ חלי ממן

 

מצרכים ל 12 פרוסות:

1 כוס קמח תופח

1 כוס פירות יבשים קצוצים מסוגים שונים

2 כפות שמן

2 ביצים

1 כפית קינמון

1 בבנה מעוכה

1/2 כוס רסק תפוחים

1/2 כוס שקדים טחונים

2 כפות סוכר

אופן ההכנה:

מחממים תנור ל- 180 מעלות.
מערבבים היטב את הפירות היבשים עם הקמח, כך שיצפה את חתיכות הפירות מכל הכיוונים.
בקערה מערבבים את שאר המרכיבים. מוסיפים את הקמח והפירות היבשים ומערבבים רק עד לאיחוד.
מעבירים את התערובת לתבנית אינגליש קייק משומנת ואופים כ- 45 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם מעט פירורים.

 

סלט פירות חם

באדיבות חלי ממן, קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא

 

סלט פירות חם של חלי ממן  – צילום: יח"צ חלי ממן

 

מרכיבים

1  כפית קינמון
2  תפוחי עץ קלופים, מנוקים מליבות ופרוסים דק
 2 תפוזים, קלופים וחתוכים לקוביות
 2 כפות צימוקים
 ממתיק נוזלי לפי הטעם
 ציפורן טחון
 מיץ לימון לפי הטעם

אופן הכנה

שמים את הפירות בקערה, מכסים ביריעת ניילון נצמד ומנקבים בה כמה חורים. מבשלים כ- 4 דקות במיקרוגל. מוסיפים לקערה את הממתיק, הציפורן ומיץ הלימון, בוחשים ומגישים מיד.