כותרות אחרונות
Search

רגע לפני טו בשבט – 7 עובדות על התאנה – מאת: ניאורה מרטה, דיאטנית קלינית ראשית, B.Sc , R.D, בחלי ממן….

 

 

רגע לפני טו בשבט – 7 עובדות על התאנה.
מאת: ניאורה מרטה, דיאטנית קלינית ראשית, B.Sc , R.D, בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא.

 

ניאורה אלרון מרטה, דיאטנית קלינית בחלי ממן – צילום: עצמי. מאושר לשימוש

ט"ו בשבט, חג האילנות, הוא הזדמנות מצוינת להכיר מקרוב את התאנה. היא מביאה איתה שפע של יתרונות תזונתיים וטעמים ייחודיים שמעשירים את הצלחת שלנו. הנה 7 עובדות מרתקות שיעזרו לכם להעריך אותה אפילו יותר.

התאנה, הנמנית עם שבעת המינים שבהם התברכה ארץ ישראל, היא עץ חזק ועמיד המשתלב בצורה מושלמת באקלים הישראלי. היא מסוגלת לצמוח גם בתנאים מאתגרים, וניתן לפגוש אותה לא פעם בשולי שבילי הטיולים באזור הגליל, שם היא גדלה פרא ומעניקה מפירותיה המתוקים.

 

תאנים מבשילות כבר מאפריל אך יבול התאנים המבשיל בין יולי לספטמבר נחשב היבול הגדול ביותר בעל תאנים מתוקות יותר. כאזר התאנה נקטפת בשלה אורך חיי המדף שלה קצר. הדרך המועדפת לאחסן את התאנים הוא באריזה המקורית שלהם במקרר. ניתן לשמור את התאנים לפרק זמן ארוך על ידי ייבוש –תאנה מיובשת נקראת 'גרוגרת', גוש של תאנים מיובשות ודחוסות נקרא 'דבלה'. בעבר, לפי המצאת המקרר, הדרך לשמר פירות לאורך זמן הייתה על ידי תהליך ייבוש המים שבפרי המגדיל את ריכוז הסוכר בתוכו וכך לא מאפשר לחיידקים, פטריות ועובש לגדול והפרי נשמר לתקופה ארוכה.

 

תאנה ממוצעת (כ 60 גרם) מכילה כ 50 קלוריות והיא מקור טוב לסיבים תזונתיים וויטמינים מקבוצת וויטמיני B. כדאי לנצל את העונה הקצרה של התאנים ולשלב 1-2 תאנים טריות באופן יומיומי בתזונה. לעומת זאת, בתאנים מיובשות כל הרכיבים התזונתיים מרוכזים יותר, כולל כמות הסוכר, המינרלים, הוויטמינים והסיבים התזונתיים על כן אכילה של תאנה מיובשת אחת השוקלת כ 25 גרם שקולה לאכילה של תאנה טרייה.

 

תאנה צילוםן: באדיבות חלי ממן . מאושר לפרסום

 

אחד המינרלים הנמצא בכמות גדולה בתאנה הוא האשלגן. זהו מינרל העוזר לאזן את לחץ הדם והפרשה של עודף מלח מהגוף. נמצא במחקרים שתזונה העשירה יותר באשלגן לעומת נתרן מגינה מפני מחלות לב וכלי דם. מקורות תזונתיים נוספים לאשלגן הם פירות, ירקות, אבוקדו, דגים, קטניות ואגוזים וגרעינים.

 

התאנים הסגולות מקבלות את צבען מהפיטוכימיקל אנוטציאנין הנחשב נוגד חימצון חזק העוזר לאזן את רמות הכולסטרול (בדומה ליין אדום) ולמלחמה בסרטן.

 

בקניית תאנים מיובשות כדאי לרכוש את התאנים שיושבו בתנאים טבעיים ולא תעשייתיים. ניתן להבדיל ביניהם בקלות: תאנה המיובשות באופן תעשייתי, שלרוב גם כוללות תוספות של סוכר, תראה גדולה ונפוחה בשל התהליכים הכימיים שהיא עוברת ואילו תאנה אורגנית שיובשה באופן טבעי תהיה בצבע כהה, קטנה ומצומקת.

 

לא רק כנשנוש בריא- בשל מתיקותן העדינה ומרקמן הייחודי, התאנים משתלבות במגוון רחב של מתכונים בטעמים שונים – הן במנות מתוקות כמו עוגות וקינוחים, והן במנות מלוחות ובשריות, כגון תבשילים, סלטים ומנות צלויות.

 

תאנים מיובשות ממולאות בקר

 

תאנים מיובשות ממולאות בבקר -צילום: באדיבות חלי ממן

מצרכים ל 4 מנות:
120 גרם בקר רזה טחון
12 תאנים מיובשות
100 מ"ל יין אדום יבש
חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
כוס קוביות קטנות של דלעת
בצל קטן חתוך לרצועות
כף קינמון
מלח, פלפל

אופן ההכנה:
חותכים את התאנים מבלי להגיע עד הסוף כדי ליצור כיס שניתן למלא אותו
מערבבים את הבשר הטחון עם מלח ופלפל והפטרוזיליה קצוצה
ממלאים קצת מתערובת הבשר בכל תאנה.
מסדרים את התאנים במחבת מתאימה לתנור, מפזרים מסביב את קוביות הדלעת ורצועות הבצל.
מוסיפים למחבת חצי כוס יין אדום, מלח פלפל וקינמון
מבשלים על להבה בינונית למשך 25-30 דקות, מרטיבים מידי פעם את התאנים עם הרוטב.
לאחר מכן מכניסים לתנור ואופים על 180 מעלות לשלושת רבעי שעה- רצוי להוסיף מים עד לחצי מגובה הפרי ומידי פעם להרטיב את הפירות עם הרוטב.