סיר פלא – צילום- רחל זיו, מגדלי הים התיכון
יום הדבורים.!
סיר פלא בן יותר מ-100 שנה ומתכון לעוגת דבש עם מרכיב סודי.
לכבוד יום הדבורים 20.5 – רחל, דיירת מגדלי הים התיכון, חושפת את המרכיב הלא שגרתי שמקפיץ את עוגת הדבש שלה לרמה אחרת ואת הסיפור מאחורי סיר הפלא שעובר מדור לדור.
במטבח הקטן והחמים שבדירתה במגדלי הים התיכון בגני תקווה, עומד לו סיר פלא וינטאג' נדיר. לא מדובר בפריט עיצובי בלבד, אלא בכלי פעיל בן יותר מ-100 שנה – שבו רחל זיו (79) ממשיכה לאפות עוגות חג מסורתיות, ובראשן עוגת הדבש המפורסמת שלה, לפי מתכון משפחתי שעובר מדור לדור.
רחל אינה רק אופה מחוננת – זו הדרך שלה לחבק את הזיכרונות, לשמר מסורות ולהכניס ריח של חום לכל חג. כבר עשרות שנים שהיא אופה עוגות ועוגיות, אבל לעוגת הדבש שתחשוף יש מקום מיוחד בלב. זו עוגה שהפכה לסמל משפחתי ולמנה שכל שכניה של רחל במגדלי הים התיכון מזהים רק מהריח במסדרון.
סיר הפלא היה נפוץ מאוד בישראל של פעם – כלי אפייה עגול עם חור באמצע, שנועד לאפייה על גז פתוח, עוד לפני שבכל בית היה תנור. הוא עשוי אלומיניום, מונח על פלטת מתכת שמפזרת את החום, ומאפשר לאפות עוגות, פשטידות ולחמים ללא תנור. היום הוא נחשב לפריט וינטאג' נוסטלגי, אבל אצל רחל הוא עדיין בשימוש יומיומי – והיא שומרת עליו כמו על אוצר משפחתי.
לכבוד יום הדבורים, רחל מוכנה סוף־סוף לחשוף את הסוד הקטן שמבדיל את עוגת הדבש שלה מכל עוגה אחרת – מרכיב מפתיע ולא שגרתי בכלל: מיונז! כן, כן – אותו מרכיב שבדרך כלל שייך לסנדוויצ'ים וסלטים, מוסיף לעוגה לחות, מרקם עשיר ונימוח, ועומק טעם בלתי צפוי. עכשיו, כשהסוד נחשף – כל שנותר הוא לנסות בעצמכם.
מצרכים:
- 1/2 חבילת חמאה
- 3 כפות גדושות של מיונז
- 1 כוס דבש
- 3 ביצים
- 4 כפיות קינמון
- 2 כפות נס קפה
- 3 כפות תמצית וניל
- 3 כוסות קמח תופח
- 1 וחצי כוס תה חם וחזק (לפחות 2–3 שקיות)
- 3/4 כפית סודה לשתייה מומסת ב-1 כוס מים רותחים
- 1 וחצי כוס סוכר
אופן ההכנה:
במיקסר מערבבים היטב חמאה, מיונז, דבש, ביצים, קינמון, נס קפה, תמצית וניל וסוכר – עד שהתערובת חלקה ואחידה. מוסיפים לסירוגין את הקמח ואת התה החם, ממשיכים לערבב עד שמתקבלת בלילה נוזלית ומעט ריחנית.
הנחיות לאפייה:
- לא מחממים את התנור מראש.
- אופים בטמפרטורה של 250 מעלות למשך חצי שעה (לא פותחים את התנור!).
- לאחר מכן, מורידים את החום ל-150 מעלות וממשיכים לאפות עד שהעוגה מוכנה (סה"כ כשעה).
- בודקים עם קיסם – אם יוצא יבש, העוגה מוכנה. אם לא – ממשיכים באפייה.
- אם פני העוגה מתחילים להישרף – מכסים בדף אפייה וממשיכים לאפות בעדינות.
טיפ אחרון? הרבה סבלנות והמון האהבה – התוצאה שווה כל רגע.