צילום: סטודיו "שטראוס
מציינים את יום החמין הישראלי זו השנה השנייה.
"טעם הטבע" מקדיש את יום חמישי 4.1 לתבשיל החורפי הכי ישראלי שיש – החמין!
בוודאי שמעתם על "יום הפיצה", "יום ההמבורגר" או "יום השוקולד". אבל מה עם יום של כבוד למאכל שמאחד משפחות ישראליות ביום שבת חורפי? תבשיל שהגשם והקור הם רק תירוץ להכין אותו? המאכל הכי ישראלי והכי משפחתי שיש – החמין.
#יוםהחמיןהישראלי #2
"טעם הטבע" הרים את הכפפה ומקדיש, זו השנה השנייה, את יום חמישי הראשון של חודש ינואר, 4.1, (תכניסו ליומנים). למאכל האהוב שמחמם לנו את הבטן – #יוםהחמיןהישראלי.
יש המון גרסאות לחמין, תבשיל קדרה של שבת, המזוהה עם המטבח היהודי. הקדרה מתבשלת כל הלילה בחום נמוך ומוגשת בצהרי יום שבת. רכיביו של החמין משתנים לפי מטבחי העדות השונות, אך בדרך כלל החמין מכיל בשר בקר, תפוחי אדמה, קטניות כמו חומוס ושעועית, חיטה, גריסים וביצים קשות. לאחר שעות רבות של בישול, הופך צבעו לחום כהה, רכיביו מקבלים גוון אחיד ובבוקר יום שבת הניחוחות הנהדרים של החמין ממלאים את הבית.
לא הרבה יודעים, אבל לחמין יש גם יתרונות בריאותיים ותזונתיים: שילוב נכון של חלבון, פחמימות, סיבים תזונתיים וערכים גבוהים של ויטמינים ומינרלים ייצרו עבורנו מנה מגוונת, מאוזנת, משביעה וטעימה בקערה אחת.
אז קבלו מתכון לאחד מסוגי החמין המועדפים במטבח הישראלי, היישר מהמטבח המרוקאי הסחינה:
מתכון ל"סחינה" – חמין מרוקאי
מצרכים:
4 כפות שמן זית
500 גרם בשר אונטריב חתוך לקוביות
3 כרעי עוף
3 עצמות מח
8 תפוחי אדמה קטנים קלופים
2 קופסאות גרגרי חומוס טעם הטבע
1 קופסת שעועית חומה טעם הטבע
1 ראש שום
3 כפות סילאן
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית כורכום
1/2 כפית פלפל שחור
1 כפית מלח
2 עלי דפנה
8 ביצים
לחיטה:
2 כוסות חיטה
1/2 כפית ראס אל חנות
1 כפית מלח
2 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
מחממים שמן זית בסיר וצורבים את קוביות הבשר עד להזהבה מכל הצדדים.
מוציאים ושומרים בצד.
באותו סיר צורבים את ירכי העוף, עד הזהבה ושומרים בצד.
חוזרים על הפעולה גם עם העצמות.
מוסיפים לסיר ליטר מים, מתבלים בכל תבלינים ומביאים לרתיחה, מוציאים ושומרים בצד.
מתבלים את החיטה במלח, שמן וראס אל חנות, מניחים בשקית קוקי, סוגרים אותה באופן מהודק ומנקבים אותה במזלג מכל הכיוונים.
מסדרים את הסיר:
בתחתית הסיר מניחים את העוף, הבשר והעצמות במרכז הסיר ומסביב את תפוחי האדמה.
יוצקים מעל את הסילאן ומניחים את ראש השום בשלמותו ואת שקית הקוקי.
שופכים מעל את גרגרי החומוס והשעועית עם הנוזל שבתוך הקופסא.
מסדרים מסביב את הביצים.
מכסים בנוזל הבישול ובעוד מים עד כדי כיסוי.
מביאים לרתיחה ומעבירים לפלטת שבת או לתנור בחום של 100 מעלות.
אופים לילה שלם (12-14) שעות.
במהלך האפייה מומלץ לבדוק מדי פעם אם צריך להוסיף עוד מים.