צילום: FREEPIK
איך תמצאו אוכל ישראלי בברלין בלי להתאמץ?
החוויה הקולינרית היא חלק בלתי נפרד מכל טיול, אבל לפעמים – גם בין המוזיאונים, השדרות והגלריות – עולה חשק מוכר. לא שטרודל, לא נקניקייה – אלא קפה שחור עם הל, חלה שנפרסת בידיים, או פשוט חומוס שאפשר לאכול עם פיתה ולא עם כפית. בברלין, עיר שמקבצת לתוכה תרבויות מכל העולם, דווקא האוכל הישראלי הפך לאחד המרכיבים הבולטים ביותר בשנים האחרונות – ולא רק בקרב תיירים מישראל.
הודות לריבוי של טיסות לברלין ולמחירים הנוחים, הפכה העיר ליעד פופולרי במיוחד עבור ישראלים – גם לטיולים קצרים, גם לשהות ממושכת. בתוך כך, התפתחה סצנה קולינרית ישראלית ענפה שמאפשרת למצוא בקלות אוכל מהבית – אבל עם טוויסט מקומי, עיצוב אירופי וקהל מעורב שלא בהכרח דובר עברית.
בין אם אתם מטיילים עם ילדים, נוסעים לבד, או פשוט מחפשים ארוחה קלילה בשבת בצהריים – הנה המדריך שיחשוף לכם בדיוק איפה, איך ומתי למצוא את הטעמים הישראליים בלי להתאמץ בכלל.
למה בכלל יש כל כך הרבה אוכל ישראלי בברלין?
הגירה, יזמות קולינרית וקהל פתוח לטעמים
הגל של ישראלים שעברו לברלין בעשור האחרון לא הביא איתו רק מטיילים – אלא גם יזמים, שפים, אופים ובשלנים שהביאו איתם מסורת וטעמים. השילוב בין הידע הקולינרי המקומי לבין פתיחות גרמנית לתרבויות חיצוניות, יצר מרחב שבו האוכל הישראלי לא רק נוכח – אלא מבוקש.
לא רק לישראלים – אלא גם לגרמנים
חשוב להבין: מסעדות ישראליות רבות בברלין פונות לקהל גרמני, בינלאומי, טבעוני ולעיתים גם קהל מחפש חידוש קולינרי. התוצאה היא גרסאות מקומיות לחומוס, שקשוקה, כרובית בתנור וסביח – שזוכות להתאמה עדינה, אך שומרות על המקור.
אז איפה בדיוק מוצאים אוכל ישראלי – ומה כל כך טוב בו?
מסעדות שף שמובילות את הסצנה
Night Kitchen – טעמים ירושלמים בתאורת ברלין
מסעדה שנפתחה על ידי ישראלים, עם תפריט שמשלב מנות כמו שקדי עגל ברוטב חצילים, עראיס בקר, שוק טלה עם טחינה שחורה, וקינוחים בהשראת מזרח תיכון. האווירה אינטימית, הבר פעיל – והכול מוגש בצורה מוקפדת ומדויקת.
Kanaan – שותפות בין ישראלי ופלסטיני שהפכה לסמל
שילוב מעניין בין מטבח ערבי-ישראלי לבין ערכים של קיימות, טבעונות ודו-קיום. המקום מגיש חומוס, פלאפל, מג’דרה וסלטים טריים עם שמנים אורגניים ולחמים תוצרת עצמית. מתאים גם לטבעונים וגם לאוכלי כל, ופתוח גם בסופי שבוע.
Berta – ביסטרו ישראלי שכונתי
מוקם בפרנצלאואר ברג, ומציע תפריט שמשלב אוכל ביתי – קציצות ברוטב, קוסקוס, מרק עדשים – עם עיצוב מינימליסטי, מנות קטנות לחלוקה, ותפריט יינות ישראליים. מתאים במיוחד לארוחה רגועה בערב, עם הרבה תשומת לב לפרטים הקטנים.
דוכנים ומקומות אוכל מהיר שלא מתפשרים
Hummus & Friends – חומוס שלא מתנצל
דוכן ותיק שממוקם בקרבת האקשר מרקט, עם קונספט ברור: חומוס כמנה עיקרית. מוגש עם תוספות כמו מסאבחה, ביצה, פטריות מוקפצות וסלטים טריים. המקום כשר, טבעוני ומקפיד על חומרי גלם טריים בלבד. מושלם לארוחת צהריים קלילה.
Zula – שווארמה, חומוס ותחושת בית
המקום מציע אוכל ישראלי עממי אבל באיכות גבוהה: פלאפל שמוכן במקום, שווארמה בסגנון מקומי, פיתות שמרגישות כמו במאפיית שכונה בישראל. אפשר גם לקחת טייק-אוויי לפארק הקרוב או להזמין בטלפון.
Djimalaya – אוכל רחוב עם טאץ’ תל אביבי
בר קטן באווירה צעירה עם תפריט שמבוסס על כריכים, חומוס, בירה מקומית וקוקטיילים עם נענע, גרגרי רימון ועראק. המקום מושך אליו קהל ברלינאי שמחפש משהו אחר – ומקבל את הטעמים הישראלים בחיבוק.
קינוחים, מאפים וקפה כמו בבית
מאפיות ישראליות שמריחות מהבוקר
- Fine Bagels – חנות ספרים אנגלית עם מאפים טריים בהשראה תל אביבית. בגטים, בייגלס, עוגות גבינה ועוגיות שוקולד צ’יפס שמזכירות שבת בבוקר בבית.
- Brammibal's Donuts – לא ישראלית מובהקת, אך מציעה דונאטס טבעוניים עם טעמים שנראים כאילו יצאו משוק הכרמל: חלבה, טחינה, סילאן, קרם תפוז.
קפה עם הל ושיחה בעברית
בתי קפה רבים מנוהלים על ידי ישראלים ומציעים קפה שחור, סחלב, חלב שקדים, מאפים בסגנון מזרח־תיכוני ושיחות שלא פעם מתנהלות בעברית מלאה – במיוחד בשכונות כמו נויקלן, קרויצברג או פרנצלאואר ברג.
חנויות מוצרים מהארץ – למי שמתגעגע לתבלינים ולממרחים
סופרמרקטים ובתי טבע
בחנויות ייעודיות אפשר למצוא טחינה אתיופית, סילאן, סחוג, בירה מכבי, חומוס באריזות מוכנות, תמרים מג'הול, עראק, קפה טורקי, חלווה ורטבים מוכרים ממדפי הסופר בארץ.
משלוחים עד הדלת
שירותים כמו IsraeliBox או Middle East Market מציעים משלוח מוצרים מהארץ עד הבית או המלון. גם אם הגעתם רק לכמה ימים – תוכלו להזמין סל מוצרים שישלים לכם ארוחת ערב ישראלית מאולתרת בקלות.
קהילה ישראלית תוססת – שמחזיקה את התרבות גם דרך האוכל
אירועי אוכל, פסטיבלים וערבי שף
ברלין מארחת אירועי פופ־אפ קולינריים של שפים ישראלים מתחלפים, סדנאות לבישול מזרח־תיכוני, שווקים עירוניים עם דוכנים מישראל, וגם ערבי קונספט – כמו שבתות משותפות, ארוחות חג קהילתיות וערבי טעימות.
קבוצות פייסבוק וקהילות המלצה
בקהילות ישראלים בברלין אפשר להתעדכן על פתיחה של מקומות חדשים, דילים במסעדות, שפים שמבשלו בבית לאירועים, ואפילו משלוחים ביתיים של אוכל ביתי אמיתי – קובות, מפרום, מרק עוף, או עוגות גבינה לשבועות.
סיכום
מי שנוסעים לברלין יכולים ליהנות מעיר קוסמופוליטית, תרבותית, חיה – מבלי לוותר על האוכל הישראלי שהם מכירים ואוהבים. ההיצע עצום, מפוזר בין שכונות שונות, ומתאים לכל סגנון: מאוכל רחוב ועד מסעדות שף, ממאפיות שכונתיות ועד ברים שמתמחים באווירה ישראלית.
וכשלא צריך לחפש – אלא רק לבחור – האוכל מהבית מרגיש אפילו קרוב יותר. בברלין, לא חייבים להתגעגע לטעמים שגדלתם עליהם. פשוט יוצאים מהמלון, פונים לרחוב הנכון – והחומוס כבר מחכה לכם על הצלחת.